Het boren in leidingen tijdens het klussen kan leiden tot kostbare schade, gevaarlijke situaties en onnodige frustraties. Daarom luid de vraag: Hoe voorkom je dat je in een leiding boort? Gelukkig is er een betrouwbare tool die je helpt bij het voorkomen van deze problemen: de leidingzoeker. In deze blogpost leer je hoe je een leidingzoeker gebruikt om leidingen nauwkeurig te detecteren en veilig te boren zonder ongewenste verrassingen.
Begrijp het belang van een leidingzoeker:
Een leidingzoeker is een onmisbaar hulpmiddel voor elke doe-het-zelver. Het stelt je in staat om verborgen leidingen in muren, plafonds en vloeren op te sporen voordat je begint met boren. Door leidingen te detecteren, minimaliseer je het risico op beschadiging van waterleidingen, gasleidingen, elektrische bedrading en andere vitale infrastructuren.
Bereid je voor op het gebruik:
Voordat je begint, zijn er enkele voorbereidingen die je moet treffen:
- Lees de handleiding van de leidingzoeker grondig door en zorg ervoor dat je bekend bent met de bediening en instellingen.
- Test de leidingzoeker op een plek waar je zeker weer dat er leidingen lopen (bijvoorbeeld boven of onder een stopcontact). Zo raak je beter bekend met het gebruik van het apparaat en kun je de belangrijke meting beter uitvoeren.
- Zorg ervoor dat de batterijen van de leidingzoeker volledig zijn opgeladen of vervang ze indien nodig.
- Schakel elektrische apparaten uit die storing kunnen veroorzaken tijdens het detectieproces.
Hoe voorkom je dat je in een leiding boort:
Stap 1: Kalibreer de leidingzoeker volgens de instructies in de handleiding. Dit is een heel belangrijke stap en zorgt voor nauwkeurige metingen.
Stap 2: Selecteer de juiste detectiemodus op basis van het type leiding dat je wilt vermijden, zoals waterleidingen of elektrische bedrading.
Stap 2a: Wil je elektrische bedrading detecteren? Zorg dat er wanneer mogelijk stroom door de kabel loopt, dit maakt de detectie nauwkeuriger.
Stap 3: Houd de leidingzoeker tegen het oppervlak waar je wilt boren en beweeg deze langzaam en gelijkmatig over het gebied. Let op het display en de auditieve signalen die aangeven dat een leiding word gedetecteerd. Wanneer het apparaat een signaal ontvangt wordt op het display een pijl weergegeven die wijst naar de kant waar het object gedetecteerd word. Ook zal het gele lampje gaan branden. Wanneer het apparaat zich op het hart van de leiding bevind zal de pijl verdwijnen en een kruisje zal in het midden zichtbaar worden, ook gaat het rode lampje boven het display aan.
Stap 4: Markeer duidelijk de locatie van de gedetecteerde leidingen op het oppervlak met behulp van een potlood of tape.
Stap 5: Pas je boorplannen aan om de gemarkeerde leidingen te vermijden. Verplaats het boorgat naar een veilige locatie waar geen leidingen aanwezig zijn.

Extra voorzorgsmaatregelen:
- Wees extra voorzichtig bij het boren in oudere woningen, waar de leidingen mogelijk niet volgens de standaardindeling zijn geïnstalleerd.
- Raadpleeg indien mogelijk bouwtekeningen om een beter idee te krijgen van de locatie van leidingen voordat je begint met boren.
- Als je twijfelt over de detectie of locatie van een leiding, raadpleeg dan een professionele loodgieter of elektricien. Dit is al snel goedkoper dan wanneer je in een leiding of kabel boort!
- Schakel elektrische apparaten uit die storing kunnen veroorzaken tijdens het detectieproces.
Conclusie:
Met een leidingzoeker in je gereedschapskist kun je klussen veiliger en efficiënter uitvoeren. Door het correct gebruiken van de leidingzoeker, het zorgvuldig markeren van leidingen en het aanpassen van je boorplannen, minimaliseer je het risico op schade aan leidingen en creëer je een veilige klusomgeving. Vergeet nooit de waarde van veiligheid en wees voorzichtig bij het boren in onbekende gebieden. Een leidingzoeker is een onmisbare metgezel voor elke klusser die graag zonder ongewenste verrassingen werkt.
Wil jij voorkomen dat je in dat je in een leiding boort? Neem daarom snel een kijkje bij de Maka leidingzoekers!