Iedereen kent het: Je hebt je muren of plafonds laten stucen en ze zijn mooi strak. Het eindresultaat dat jij voor ogen had komt steeds dichterbij. Alleen nog de muur verven en dan zit de verbouwing erop.
Natuurlijk begrijpen we dat je zo snel mogelijk wilt gaan verven. Toch hopen we dat je nog even kunt wachten zodat je met zekerheid kan zeggen dat het stucwerk droog genoeg is om te schilderen. Want dat geduld wordt beloond, en in deze fase kan ongeduld afgestraft worden…
Hoe droog moet je stucwerk zijn voor het schilderen?
Vaak krijgen wij de vraag: wanneer mag je stucwerk verven nadat dit aangebracht is? In dit artikel gaan wij in op het drogen van stucwerk voor het schilderen.
Een goede vuistregel om mee te rekenen is dat pleisterwerk gemiddeld per millimeter twee dagen dient te drogen. Omdat stucwerk gemiddeld 3 tot 7 millimeter dik aangebracht word zal het stucwerk na aanbrengen gemiddeld 6 tot 14 dagen moeten drogen.
Heb je echter een plafond of muur waar een dikkere laag op moet om bijvoorbeeld oneffenheden of beschadigingen te herstellen, dan kan de dikte van de stuclaag zomaar enkele centimeters bedragen. Dit resulteert natuurlijk ook in een langere droogtijd en dus dien je langer te wachten voordat je met een kwast of roller aan de gang gaat.

Vochtpercentage bij het schilderen van stucwerk
Stucwerk, pleister, specie, gips, het zijn verschillende benamingen voor het materiaal dat jij op je muren en/of plafonds hebt laten aanbrengen om een strak oppervlakte te creëren.
Zodra dit materiaal is aangebracht heeft het een egale witte kleur. Na een aantal uren zal dit steeds grijzer worden. Dit komt omdat het vocht wat in het materiaal zit via de buitenlaag zal moeten verdwijnen. Soms bestaat dit materiaal tot wel 40% uit water, dus je kunt je voorstellen dat dit even tijd nodig heeft om te verdampen.
Een aantal uren later zul je hier en daar stukken gaan zien waar het stucwerk zijn witte kleur terug begint te krijgen. Die plekken zijn dan droger dan de grijze stukken. Pas als de gehele oppervlakte spierwit is mag je er vanuit gaan dat het aangebrachte pleisterwerk droog is. Althans, dat het oppervlakte droog is want dit droogt natuurlijk als eerste. Een aantal millimeter onder het oppervlakte kan het stucwerk nog steeds vochtig zijn. Gelukkig is dit meetbaar met een vochtmeter.
Het meten van vocht in stucwerk
Omdat je niet kunt zien of voel en of je stucwerk droog genoeg is zul je dit moeten meten. Dit kun je gewoon zelf, zo hoef je geen dure professional in te huren. Belangrijk is wel dat de tijd neemt om verschillende metingen uit te voeren wanneer je zelf de vochtigheid in het verse stucwerk wilt meten. Het is namelijk van belang dat je het vochtpercentage van het stukwerk op verschillende, strategische plaatsen meet. Dit zijn zowel de onder en boven kant van de muur, in de hoeken, in het midden én op plekken waar het stucwerk dikker is na het uitvoeren van een reparatie. De vochtmeter moet een waarde onder de 20-30% aangeven voor je kunt sauzen.
Wij raden aan om op verschillende achtereenvolgende dagen te meten, beginnende rond de tijd dat het pleisterwerk volgens de vuistregel (in alinea twee) droog zou moeten zijn. Door op een aantal achtereenvolgende dagen te meten kun je de droging van het pleisterwerk goed in de gaten houden en door verschillende keren te meten weet je zeker dat je muur droog genoeg is om te gaan verven.

Vocht meten met Maka
Wanneer je de MKLW01 vochtmeter gebruikt is het belangrijk dat je kiest voor één van de twee meet methoden, doordat de sensoren allebei op een andere manier meten zal hier altijd een verschil tussen zitten.
Elke digitale vochtmeter is anders, dit houd in dat de waardes van een Maka vochtmeter niet te vergelijken zijn met de waardes van bijvoorbeeld een vochtmeter van Bosch of Trotec.
Wanneer je de gemeten vochtwaarde ziet dalen tot een constant niveau weet je dat jouw stucwerk voldoende opgedroogd is.

Kan het kwaad, verven voordat het stucwerk droog is?
Hier kunnen we kort over zijn; ja. Je wilt niet dat de verf na korte tijd van de muur af bladdert, de kans hierop word groter hoe vochtiger jouw ondergrond is. Meet dus altijd eerst met een vochtmeter om er zeker van te zijn dat jouw vers gestucte muur of plafond droog genoeg is om te sauzen.
Eindelijk, het sauzen!
En dan gaan we aan de slag met het aanbrengen de verf. Het stucwerk is nu voldoende droog dus we kunnen de rollers ter hand nemen. Of, laten we nog heel even wachten. Op een pas gestucte muur kan je namelijk niet altijd zomaar muurverf aanbrengen. Dit komt vanwege de zuigende werking en gladde ondergrond. Daarom vraagt dit om een behandeling met voorstrijkmiddel. Hiermee voorkom je vlekken en baanvorming bij het aanbrengen van muurverf. Een goed voorstrijkmiddel gaat het zuigende effect tegen én het zorgt ervoor dat de verf sneller droogt. Afhankelijk van het soort verf dat je gebruikt, kun je er met voorstrijk voor zorgen dat de verf tot wel 50% sneller droogt.